Vaihtoehto puurolle: terveellinen, helposti valmistettava granola!

Perinteinen kaurapuuro on tunnetusti edullinen, ravintorikas aamupala, joka on helppo maustaa omaan makuunsa sopivaksi ja nopea valmistaa. Täysjyväkauran sisältämä beetaglukaani auttaa alentamaan veren kolesteroliarvoja ja runsas kuitupitoisuus hellii vatsaa. Lisäksi kaura sisältää runsaasti vitamiineja sekä proteiinia, joka tekee siitä varsin loistavan ainesosan sisällytettäväksi terveelliseen ruokavalioon.

Monet kaupoissa myytävät myslit ja paahdetut mysliherkut, eli granolat sisältävät kuitenkin huomattavat määrät epäterveellistä sokeria ja ovat kaiken kukkuraksi myös suht kalliita, mutta onneksi granolan valmistaminen on erittäin helppoa myös itse! Itse tekemällä varmistat ettet laita suuhusi tarpeettomia lisäaineita, säästät pitkän pennin ruokakuluissa sekä pääset maustamaan granolan itsellesi mieluisaksi.

Kotitekoisen granolan valmistamiseen tarvitset:

4 dl (isoja) täysjyväkaurahiutaleita

½ dl vehnäjauhoa (tämän voit korvata myös gluteenittomalla vaihtoehdolla, kuten kaurajauho tai tattarijauho)

½ dl öljyä (kookos-, rypsi- tai oliiviöljy)

½-1 dl vettä

Makeutukseen (oman maun mukaan) esim:

2-4 rkl hunajaa, vaahtera- tai agavesiirappia

Mausteita (aloita kokeilemalla esimerkiksi):

1 rkl kanelia

½ rkl kardemummaa

½ rkl jauhettua vaniljaa

Ripaus suolaa

granola_02

Aloita granolan valmistaminen mittaamalla kuivat aineet kulhoon (myös mausteet) ja sekoita. Lisää tämän jälkeen öljy ja makeutusaineet. Viimeiseksi lisää vettä, kunnes seos on hieman kosteaa ja paakkuuntuu. Maistele seostasi ja lisää makeutusta ja mausteita oman makusi mukaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja levitä granolaseos uunipellille niin, ettet riko seokseen muodostuneita granolalle ominaisia “lohkareita”. Älä kuitenkaan jätä lohkareita liian isoiksi, jotta granola kypsyy myös sisältä. Paahda seos uunissa välillä käännellen noin 25 minuuttia, kunnes se on kauniin kullanruskeaa. Sammuta uuni, ja anna granolan kuivua uunin luukku raollaan vielä vähintään 30 minuuttia.

Mausteiksi voit kokeilla myös esimerkiksi jauhettua inkivääriä, piparkakkumaustetta, appelsiininkuorta, kookoshiutaleita… Vain mielikuvitus on rajana!

Nauti valmis mysliherkku esimerkiksi marjojen ja jogurtin, mehukeiton, rahkan tai maidon kanssa. Saat siitä myös oivallisen terveellisen naposteltavan esimerkiksi elokuvailtoihin. Voit myös muotoilla granolan ennen paistamista patukoiden muotoon, jolloin saat siitä erinomaisen, helposti mukana kuljetettavan luonnollisen välipalan.

Teksti ja kuvat: Taija Määttänen