Itämaiseen herkutteluun: Tiikerikatkaravut chili-inkivääri-kookoskastikkeessa

Kookosöljyä käytetään meidän perheessä paljon ihonhoitoon ja ruoanlaittoon. Ajattelin ensin tehdä jotain ihonhoitoon liittyvää CocoVin kookosöljystä, mutta päätinkin käyttää sitä ohjeeseen, joka takuulla vie kielen mennessään!
Teen näitä kyseisiä tiikerikatkarapuja aina välillä lisäkkeenä salaattiin tai sitten nautin niitä pastan kanssa. Törmäsin reseptiin jossakin kokkiohjelmassa neljä vuotta sitten ja olen tätä muuntanut omien makujen mukaiseksi. Eli, ei ole yhtä ja oikeaa tapaa valmistaa näitä maukkaita thaimaalais-tyyppisiä tiikerikatkarapuja!

Riippuen siitä haluatko tehdä näitä salaattiin vai pastan kanssa suosittelen ensin tekemään salaattipohjan valmiiksi tai laittamaan veden kiehumaan sillä välin, kun kuorit rapuja. Itse ostan siis tiikerikatkaravut pakkasesta raakoina ja kuorineen. Ne kannattaa laittaa tuntia ennen valmistusta kylmään veteen sulamaan.

1-2 hlö annokseen tarvitset:

1 pkt pakastettuja tiikerikatkarapuja
2 rkl/loraus CocoVi-kookosöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
1 kokonainen chili
1 pala inkivääriä
1 lime
2 rkl ruokosokeria

Levitä talouspaperia leikkuulaudan päälle ja asettele kuoritut katkaravut siihen, jotta ylimääräinen kosteus niistä jää paperiin. Katkaravut kannattaa kuoria joko veistä tai kynsiä apuna käyttäen. Revi mahapuolelta kuori auki ja voit maun mukaan ottaa pyrstön irti tai jättää pyrstönkuoret paikoilleen. Itse en kuorista niin välitä ja yritän ne kuoria aina mahdollisimman puhtaasti ja nätisti, että pyrstöön ei jää ylimääräistä lihaa.

Pese sen jälkeen limet ja kuori inkivääri. Pilko chili ja valkosipuli pieneksi. Raasta inkivääriä maun mukaan. Itse raastan myös noin teelusikallisen verran limen kuorta.

Pastan keitinveteen kannattaa lisätä merisuolaa. Laita tässä vaiheessa pasta kiehuvaan veteen ja anna sen kypsyä al denteksi. Jos et tiedä milloin pasta on al dente, yksi hyvä keino on testata heittämällä esim. spagetti kaapin oveen. Jos se pysyy siinä, se on al dente. Kun pasta on kypsää, valuta vesi pois.

Laita seuraavaksi paistinpannulle kookosöljyä. Perään laita valkosipuli, inkivääri, chili ja limenkuori. Pyörittele sen jälkeen hetken aineksia pannulla. Laita sen jälkeen joukkoon katkaravut. Paista niitä noin kaksi minuuttia per puoli. Niitä ei kannata liian kauan pyöritellä pannulla, muuten niistä tulee ylikypsiä ja sitkeitä, mutta varmista, että katkaravut ovat myös kypsiä paiston jälkeen. Kypsyyden erottaa niiden väristä. Kun väri on kaunis vaaleanpunainen, ne ovat valmiita.

Kun olet kääntänyt katkaravut, lisää joukkoon ruokosokeria ja limen mehua. Anna sokerin sulaa hetki. Tässä vaiheessa voitkin laittaa pastan seoksen joukkoon pannulle ja pyöritellä, jotta kaikki maku pannusta tarttuu pastaan. Voit myös vaihtoehtoisesti asetella katkaravut salaattipohjasi päälle, tai syödä pelkästään sellaisenaan! Lisäksi voit laittaa korianteria, jos tykkäät mausteesta.

Vinkki!
Salaattipohjaan sopii salaatin, kurkun ja makean suippopaprikan lisäksi; luumu, tumma viinirypäle ja fetajuusto/mozzarella.

image2